6 de març del 2013

El bibliotecari recomana

Aprofitant que fins al 18 de març podrem disfrutar a la biblioteca l'exposició "Maus. Relat d'un supervivent", d'Art Spiegelman; us recomanem  uns quants llibres relacionats amb l'autor i l'holocaust que acompanyen l'exposició:

Si això és un home. Primo Levi

Primo Levi, supervivient dels camps d’extermini d’Auschwitz, va escriure aquesta obra, publicada l’any 1947, amb la intenció de llegar a la humanitat un material de primer ordre per a l’estudi de l’ànima i el comportament humans. Aquest llibre és, per tant, un testimoni colpidor de la vida i la supervivència a l’infern dels lager polonesos durant els últims anys de l’ocupació nazi; però també és, i sobretot, una anàlisi ponderada -en la mesura en què això és possible- de la dignitat i de l’abjecció en l’home enfrontat a l’extermini. Escrit amb una prosa vivíssima i gens afectada, la lectura de Si això és un home emociona el lector i alhora li permet de fondejar en les grandeses i les misèries de l’existència humana.

La mala gente. Étienne Davodeau

La mala gente és la primera obra llarga d'Étienne Davodeau que es publica a Espanya, a càrrec de Ponent Mon, i en ella l'autor repassa el sindicalisme francès dels darrers cinquanta anys de la mà de dos testimonis: els seus propis pares. Estam davant una història de personatges anònims que canviaven la política sense ser-ne conscients i, per tant, sense l'epicisme cansat de la historiografia convencional. El dibuix no és en absolut espectacular i es podria considerar un manifest a favor del sistema tradicional de creació de còmics. Ostenta el seu caràcter manual fins i tot en el contorn de les vinyetes, i el blanc i negre està matisat amb una gamma de grisos aquarel·lístics fantàstica.

Jamilti y otras historias de israel. Rutu Modan

 Set històries, amb un cert aire retro i atípic, que reflexen una Israel contemporànea a través de diferents registres..passant pel cinisme, l'absurditat, el gènere policíac o la crònica social. Situacions grotesques o violentes, desenllaços inesperats i surrealistes, personatges estranys, serveixen a l'autor per recrearn-nos el seu país.






Cronicas birmanas. Guy Delisle

A Crónicas birmanas l'autor ens explica la seva vida quotidiana a Rangún. Acompanyat de la seva parella, membre de Metges Sense Fronteres, durant un any a Birmania. Resulta la seva mirada un testimoni curiós i agut, i combina la seva pròpia història amb la del país. Amb una bona dosis d'ironia enfronta les insignificants preocupacions típiques dels occidentasl amb les dificultats que atravesen els habitants d'un país pobre, encara sota una dictadura militar..





I per últim, una obra mestra, el llibre que ha donat peu a l'exposició de la biblioteca:

Maus. Relat d'un supervivent. Art Spiegelman

Maus narra la història real de son pare, Vladek Spiegelman, jueu polonès, durant la Segona Guerra Mundial, a més de les complicades relacions entre pare i fill durant el procés d'elaboració de la historieta, ja als Estats Units, a on van arribar els pares d'Art després de la guerra. La història s'explica sense ocultar detalls inconvenients, la qual cosa, en la pràctica, fa més humans i "reals" els seus protagonistes. Així, el còmic comença amb una visita d'Art a son pare, a qui feia temps que no veia. A partir d'això, Art convenç el Vladek perquè li explique les seues vivències durant la Segona Guerra Mundial per a crear un còmic amb la seua història. Però Art Spiegelman va més enllà i durant tot el relat va intercalant la història de Vladek amb el present narratiu, que explica la relació entre el pare i el fill.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada