31 d’octubre del 2012

La veritable confessió de Charlotte Doyle







Torna  Què llegeixes? l'espai per als qui els agradi llegir i vulguin comentar i recomanar algun llibre.

Avui la Mariam Baragi de 2n D us recomana La veritable confessió de Charlotte Doyle:


Va d'una nena de 13 anys que el seu pare és un home de negocis. La nena no coneix els seus familiars perquè viu amb el seu pare molt lluny. La nena es diu Charlotte i ha d'anar a l'Antàrtida perquè el seu pare hi té un negoci. El seu majordom, el Sr. Grumegut, la va buscar a l'institut i li diu que ha de marxar a l'Antàrtida. Quan arriben al port agafen un vaixell molt gran, i hi esperen els familiars, però no venen i ha de viatjar sola. Al vaixell hi haurà un assessinat i l'acusaran a ella. 

M'ha agradat perquè va d'una nena de 13 anys com jo i perquè m'agraden els llibres de misteris i les aventures.

25 d’octubre del 2012

L'escriptor/a del mes: Care Santos

Aquest mes us presentem la Care Santos, una de les escriptores més reconegudes i que ha guanyat més premis de la literatura juvenil actual.

La Care és de Mataró, escriu llibres tant en català com en castellà, va estudiar dret i va començar treballant de periodista per acabar dedicant-se només a l'escriptura.

Aquí a la biblioteca en tenim 4 llibres, els dos primers més realistes i els altres de fantasia, però tots molt interessants, animeu-vos a llegir-ne algun!

Hot Dogs (2000, Premi Gran Angular de literatura juvenil)

L’Èlia  està aguantant un dels seus pitjors estius, viu amb el seu pare i la seva nova xicota, la qual no soporta. Per fer passar l’aburriment i a la vegada guanyar diners, es planteja buscar feina. Es fa passejadora de gossos i d’aquesta manera coneix a persones com la  Berta, que ha perdut el seu gos, o la senyora Magakian. Gràcies a això, descobreix que al parc hi passen coses molt extranyes, que a la nit s’hi organitzen baralles de gossos.




L'anell de la Irina

L'anell de la Irina és el relat de diverses passions: la de l'amor d'Alexandre, el jove protagonista, i del seu pare, un prestigiós violinista, per la mateixa dona, la Irina, una noia d'ascendència russa que coneixen un estiu en un petit poblre de Sòria. També la del descobriment progressiu i enlluernador d'un país —Rússia— a través de la seva literatura. I, sobretot, és la història del camí que en la vida d'Aleixandre conduieix a la maduresa i a la independència.




Crypta

A la vida de la Natàlia, de 16 anys, s'aproximen canvis...el que l'hi ocorre té a veure amb un passat que no aconsegueix recordar. Unes golfes on, quan era nena, va passar-hi un any sencer amb un mestre molt especial, Eblus, un diable que li va ensenyar els poder de la foscor i que està perdudament enarmorat d'ella....







Bel: amor més enllà de la mort 

Explica la història d'Isabel, Bel, una noia de 16 anys, que torna a casa després de patir un greu accident. Abans d'arribar a la meitat del primer capítol ja se sap el gran secret de la protagonista: és morta. A partir d'aquest moment la història s'articula com un thriller en el qual Bel ha d'esbrinar la causa de la seva mort i les raons per les quals el seu esperit roman lligat a la terra. Tot això la conduirà a una història on l'amor i la venjança són les protagonistes.



24 d’octubre del 2012

XVIII Concurs El Gust per la Lectura 2012-213

El Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics convoca el XVIII Concurs El Gust per la Lectura, basat en la lectura i treball de les obres, i els dossiers didàctics corresponents, tractades en el seminari de formació que ha seguit el professorat durant el curs 2011-2012.


En aquesta convocatòria hi ha cinc categories diferents:

Categoria A: alumnat de cicle mitjà d'educació primària (grup).
Categoria B: alumnat de cicle superior d'educació primària (grup).
Categoria C: alumnat de 1r i 2n d'educació secundària obligatòria (grup).
Categoria D: alumnat de 3r i 4t d'educació secundària obligatòria (individual).
Categoria E: alumnat de batxillerat (individual).

Cliqueu aquí si voleu accedir a més informació i a les bases del concurs.

17 d’octubre del 2012

Xim i Xesca ajuda als nens i nenes a llegir

Us presentem Xim i Xesca el nou portal per fomentar la lectura i la comprensió lectora.
I com funciona? doncs a Xim i Xesca no hi ha llibres, hi ha qüestionaris de llibres, de manera que quan us heu llegit un llibre podeu entrar al portal amb el vostre codi d’accés i respondre les preguntes per veure si heu entès el llibre que heu llegit; si  responeu bé, guanyareu punts!!!
 
El qüestionari es pot respondre a casa, a l’escola o a la biblioteca, ho pot fer l'alumne sol o amb l’ajuda dels pares. D'aquesta manera sabreus si heu entès el llibre i tindreu l'incentiu de guanyar punts acumulables durant tot el curs i d'un curs a l'altre. Per al mestre els punts són l'eina per fomentar la lectura entre els seus alumnes i detectar problemes de comprensió. 
 
 

El bibliotecari recomana

Arriba l'octubre i us recomanem 2 llibres inquietants i misteriosos...

La casa de la Torre



La Marina ha crescut contemplant des del seu terrat la torre d'una casa que mai no ha pogut trobar des del carrer. Mai no ha vist ningú allà, ni ha sentit les veus dels inquilins...Fins que un dia de fort vent cau al pati. Quan recupera el coneixement descobreix que la casa de la torre és l'entrada a un món estrany del qual no pot fugir......







El descobriment de les bruixes

Aquest llibre és una barreja de novel•la de misteri, fantàstica i romàntica.
La protagonista és la doctora Diana Bishop és una acadèmica que descobreix un manuscrit misteriós, l’Ashmole 782. Aquest manuscrit està encantat i té uns poders desconeguts que posa en alerta a tot un seguit de personatges sobrehumans, que durant segles han volgut desxifrar els seus secrets. Sembla ser que Diana, és la única persona en poder revelar els seus secrets. Ella és una bruixa, última descendent d’un antic llinatge de les bruixes de Salem.

10 d’octubre del 2012

Heu sentit a parlar de Gènius?
Doncs us el presentem, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa el nou portal infantil de la Xarxa de Biblioteques Municipals: Gènius . Complementa l'oferta de la Biblioteca Virtual facilitant als nens i nenes l’accés a la cultura i a la informació. Quatre personatges -en Gènius, en PlayMe, la Valentina i en Bit- són els amfitrions que guiaran els joves internautes pels racons d’aquest portal.

4 d’octubre del 2012

Premi Protagonista Jove

Aquest curs us proposem de participar al 17è Premi Protagonista Jove. La participació en aquest premi és totalment voluntaria, i consisteix en la lectura de 4 novetats de literatura juvenil seleccionades per uns experts.Una vegada llegits els llibres quedarem un dia per a comentar-los i valorar-los, i finalment vosaltres fareu de jurat i li donareu una votació de l'1 al 4.

A finals de curs us direm quina ha estat l'obra guanyadora del concurs i us farem entrega d'uns diplomes!!! A més l'institut participarà en l'entrega de més de 50 lots de llibres.

Ens inscriurem en dues categories, la de 13-14 anys i la de 15-16. Els propers dies ja us anirem informant a les aules i us podreu apuntar a una de les dues categories.



Si voleu consultar les obres seleccionades ho podeu fer aquí:http://www.clijcat.cat/consell/catala/protagonista.php

3 d’octubre del 2012

"Pilarín, 50 anys dibuixant per a tots" arriba a Girona

Pilarín, una de les grans il·lustradores i dibuixants de la literatura infantil catalana porta la seva exposició "Pilarín, 50 anys dibuixant per a tots" a l'Espai Santa Caterina de Girona.

L’exposició reflecteix l’obra i la trajectòria vital d’una dona que s’ha guanyat l’afecte i l’admiració de diverses generacions de nens i nenes de Catalunya. La Pilarín ha il·lustrat al voltant de 700 llibres, traduïts a diversos idiomes, i ha treballat en infinitat de formats: auques, cartells, murals grans, sense oblidar la seva faceta d’escultora. Un moment important en la seva vida professional va ser l’època en què va començar a treballar per a la revista Cavall Fort i per a l’editorial La Galera, tasca amb la qual va començar a transmetre l’amor per Catalunya als més petits. 












Premis Eldevives 2013

Us agrada escriure? Creieu que teniu talent i mai us heu atrevit a participar en un concurs? Si és així aquí teniu una bona oportunitat per a demostrar-ho, ja que l'editorial Lluís Vives convoca el Premi Alandar de literatura juvenil dotat amb 12.100 euros per al guanyador, a més de la publicació de la obra.

Animeu-vos, teniu temps fins al 4 de novembre per presentar-vos!

http://www.edelvives.com/premios/alandar-literatura-juvenil/bases