30 d’octubre del 2013

Novetats literatura juvenil


Estremidor relat d’un noi de 18 anys d’una zona deprimida dels Estats Units, que sense saber com, acaba enrolat a l’exercit per aprendre a construir ponts. El que no sap al principi és que acabara fent de franctirador a la guerra de l’Iraq. Els correus que envia al seu germà petit  ens mostren la cruesa de la guerra i les seves conseqüències   pels seus participants.


Amb un final inesperat és un relat genial i directe amb la veu de joves que ho viuen en primera persona. Com no pot ser d’una altra manera  i per treure tensió barreja aquests fets amb una tendra història d’amor entre els germans petits dels joves soldats.

Nadie diría que Leo y Aarón son hermanos. El primero es presumido y ambicioso; el segundo, tímido y reservado. Pero ambos desean algo. Mientras Leo sueña con hacerse famoso a toda costa, Aarón no deja de pensar en cómo puede recuperar a su novia, quien, tras ganar un concurso y convertirse en una estrella mundial, se ha vuelto inaccesible.
Un día, husmeando en el ordenador de su hermano, Leo descubre que Aarón tiene un talento desbordante para la música, y que ha compuesto y grabado varios temas que no tienen nada que envidiarles a los hits más populares del momento. Sin meditar las consecuencias, Leo decide darlos a conocer por internet y muy pronto el fenómeno Play Serafin -el nombre que le ha puesto al canal de YouTube- estalla por toda la red...
La vida de Alice Bonham, de dieciséis años, da un giro inesperado al conocer a Jack. Y es que él, que adora calzar Converse de color rosa y escuchar los grandes éxitos de la música new wave, es diferente a cualquier persona que haya conocido. Pero entonces, Alice conoce a Peter, el hermano de Jack, cuya penetrante mirada la atraviesa, y Alice siente que le falta el aire cuando está cerca de él. Aunque él parece odiarla, ella se siente atraída por el chico.
Sin embargo, su problema más gordo no es haberse enamorado de dos chicos tan diferentes, sino que Jack y Peter son vampiros y Alice tendrá que elegir entre el amor o su propia sangre…



L’Abel viu de nit i dorm de dia, és propietari del seu propi negoci i no surt mai de casa. Té disset anys i és un vampir. La seva mare no el deixa sortir de casa i l’alimenta com pot mentre ell intenta entretenir-se mitjançant Internet. El que no sospita és que precisament a Internet és on trobarà algú amb qui compartir el seu secret: l’Olívia, qui alhora també n’amaga un que canviarà les seves vides.














En Gus ha desaparegut! El millor amic de l’Oksa s’esfuma un matí en algun lloc de St. Proximus, el magnífic institut londinenc on estudien. L’únic que l’Oksa és capaç de trobar és el seu mòbil al terra d’una aula. Dins dels fitxers d’imatges hi troba una fotografia d’una dona estranyament familiar. Qui és, ella? I què ha estat d’en Gus? 

L’Oksa farà tot el possible per salvar el seu amic: desenterrarà perillosos secrets de família i s’endinsarà en un món paral•lel on la màgia conviu amb la por i on ni tan sols els riscos mortals no podran fer enrere els Campi-Qui-Pugui.






Vet aqui un recull d’històries, curtes, amb sorpresa, en què les paraules sovint van més enllà de ser una combinació de lletres juntes fent sentit. Ideal per establir debats, fomentar el sentit crític  i l’intercanvi d’opinions entre els alumnes.

Va ser FINALISTA del 6è Premi de Literatura Infantil «Atrapallibres»

Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil

L’escriptor César Mallorquí obté el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil

L’illa de Bowen (disponible a la biblio) guanya el premi amb una història d’aventures
cesar mallorquiEl Ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha distingit la novel·la ‘La isla de Bowen’ (Edebé) amb el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil. El premi dotat amb 20.000 euros, premia cada any una obra d’autor espanyol, escrita en qualsevol de les llengües oficials de l’Estat i editada a Espanya durant el 2012.
El Jurat ha destacat que la novel·la de César Mallorquí és ser “un cant a l’aventura i homenatge a la literatura clàssica, escrita amb passió, amenitat, humor i intel·ligència i per l’excel·lent construcció dels seus personatges i les seves trames”. La novel·la barreja i s’inspira en les aventures de  Julio Verne o Arthur Conan Doyle.  L’illa de Bowen’ va rebre el Premi Edebé de Literatura Juvenil 2012.
Argument de la novel·la:
illa bowen1920. Tot va començar amb l’assassinat del mariner anglès Jeremiah Perkins a Havoysund, un petit port noruec situat a l’Àrtic, i amb el misteriós paquet que, abans de morir, en Perkins va enviar a Lady Elisabeth Faraday.
O potser la història comencés abans, quan es van descobrir unes estranyes relíquies a l’interior d’una antíquissima cripta medieval, ja que va ser precisament una d’aquelles relíquies impossibles la causa que el malhumorat professor Ulises Zarco, director de la societat geogràfi ca SIGMA, s’embarqués en una aventura in imaginable a bord del Saint-Michel.
Tant en Zarco com el seu ajudant, Adrián Cairo, han recorregut el món enfrontant-se a tota mena de perills, igual que el capità Verne i la seva tripulació, o el Jove fotògraf Samuel Durango, i fi ns i tot les dues dames angleses que els han demanat ajuda; però cap d’ells estava preparat per enfrontar-se al temible misteri que envolta l’illa de Bowen, més enllà del Cercle Polar Àrtic

Premi Protagonista Jove

Seguim amb la presentació dels llibres que formen part del concurs del Premi Protagonista Jove. Avui us presentem els seleccionats per a la categoria 15-16 anys, alguns d'ells, com Noel et busca, els trobareu a la biblioteca! A què espereu a llegir-los?

Les llàgrimes de l’assassí
Bondoux, que va quedar finalista al Protagonista Jove 2012 amb Temps de miracles, torna a la càrrega amb Les llàgrimes de l’assassí. Narració crua, extrema, amb un inici impactant, que s’assimila a mesura que es va desenvolupant la història i disposem de totes les claus. En Paolo viu amb els pares en un lloc inhòspit i reculat de Xile. Un dia es presenta un desconegut que assassina bàrbarament els pares del nen gairebé davant seu. La qüestió és que en Paolo és petit i en un lloc tan erm i solitari lluny de qualsevol vestigi humà que víctima i assassí es veuran obligats a tenir cura l’un de l’altre per sobreviure! Una història que bascula entre la duresa i la tendresa a parts iguals!!

Noel et busca
La sinopsi de la contraportada ens informa que l’Enric es desperta en un hospital. No recorda res. La policia el vigila i no sap en qui confiar. L’única alternativa que té és descobrir el seu passat a través dels records inconnexos que l’assalten. Només té del cert que algú el busca i que no sap si li convé que el trobin... AFIRMEM: La narració està basada en fets reals. Burgas sap posar-se a la pell de l’altre, tant si els personatges ens sedueixen com no. És un thriller inquietant, sense fissures, que manté en suspens i crea addicció. ALGUNS TEMES DE DEBAT: La pròpia identitat, la culpabilitat, el ressentiment, la revenja; quins són els límits que no es poden traspassar!!


I´ll be there. Sempre amb tu
En Sam, és un xicot que porta una vida nòmada, desmanegada, al costat del seu pare – un home bevedor, desorientat, que malviu fent robatoris de poca volada- i el seu germà petit que és autista i depèn absolutament d’ell, d’en Sam. En canvi, l’Emily, viu en una ciutat petita i es pot dir que té una vida còmoda dins una família amable, enraonada, que se l’escolta i sap negociar. L’Emily canta al cor de l’església i en Sam ha entrat al recinte per assolir una mica de pau. Les seves mirades es troben... Una història que no només és d’amor. És també el retrat de dues realitats. Un relat tendra i colpidor que enganxa!!



Ulls negres
Si esteu al corrent de la famosa trilogia Milenium de l’autor suec Stieg Larsson, esteu a punt de conèixer una nova Lizbeth Salander, una mossa intel·ligent, agosarada, resolutiva, sense por de res. El mateix temperament que exhibeix la Valentina Malàkova o Wallis Stoneman- segons el temps on es desenvolupa la història- en la lluita per desvelar el misteri de la seva identitat. Un thriller que us deixarà sense alè. Una trama ben lligada on res passa perquè sí. Acció, aventura i suspens de la mà de la Wally, una heroïna amb identitat disposada a arribar al final a qualsevol preu!! Una història emotiva i absorbent!!

9 d’octubre del 2013

Premi Protagonista Jove

Aquest curs us tornem a proposar de participar del 18è Premi Protagonista Jove. Us recordem que la participació en aquest premi és totalment voluntària, i que consisteix en la lectura de 4 novetats de literatura juvenil seleccionades per uns experts; i que un cop llegits els comentarem i abans d'acabar el curs farem les votacions dels llibres.

A finals de curs també us direm quina ha estat l'obra guanyadora del concurs i us farem entrega d'uns diplomes!!! A més l'institut participarà en l'entrega de més de 50 lots de llibres.

Ens podem inscriure en dues categories, la de 13-14 anys i la de 15-16, per tant si voleu participar-hi no espereu més i veniu a la biblioteca a apuntar-vos!!!


Si voleu més informació podeu consultar la següent web: http://www.clijcat.cat/consell/catala/protagonista.php



Per últim us deixem amb els llibres seleccionats en la categoria 13-14 anys



El racó de Penèlope 
Circumstàncies de la vida han decidit la família Peris a mudar-se a un altre poble per obrir un restaurant -operació de risc atès que cap d’ells no té coneixements de cuina ni de restauració-. El trasllat és una clatellada per a en Zinc, el fill adolescent, desmanyotat, immadur i maniàtic, pocatraça amb les noies i en fer nous amics. El fat s’apiada d’ells quan en un càsting de cuiners troben un enigmàtic mariner rodamón amb dues grans virtuts: conèixer els secrets de la cuina i un amor de llarga durada per L’Odissea. Una narració trufada d’humor on destaquen l’estil informal i directe per revelar els pensaments d’en Zinc -i el seu creixement personal- a través de la relació amb el mariner lletrat i L’Odissea.







El llindar obscur de la màgia 
L’Associació és una organització ultrasecreta que lluita per protegir les criatures Anòmales de la ciutat i vetlla per mantenir la bona convivència entre aquestes i els humans. Els seus agents tenen qualitats extraordinàries i han de passar un torn de pràctiques per aprendre a percebre qualsevol anomalia. L’Ombe, una agent de divuit anys (oficialment una estudiant), alta, rossa, cabells curts i rinxolats i una força sobrehumana (és gairebé irrompible), té la missió de controlar un grup de trols rebels. La seva inexperiència la posarà en perill, però la seva afició a les motos, a la velocitat i les poques manies a l’hora d’atonyinar els monstres, li salvaran la pell. Fantasia urbana, aventura i gran sentit de l’humor!!





Com un llebrer

Mary, una dublinessa quasi adolescent, està passant un mal tràngol. A més d’afrontar la complexitat d’aquesta fase de creixement personal, la seva estimada iaia s’està morint! Tornant a casa absorta, enrabiada i trista, una dona misteriosa se li adreça com si les conegués bé a ella i a les tres últimes generacions de dones de la seva família!! Narració extraordinària on destaquen: un avanç i un retrocés en el temps per il·lustrar els llaços duradors que consoliden els vincles entre mares i filles; l’acceptació de l’adéu; un final enginyós que dóna significat al títol; uns diàlegs que sorprenen (Mary confon sovint descaradura amb sinceritat); la combinació d’elements fantàstics i realitat.








Una de zombis 

La Patrícia té quinze anys i s’ha quedat a casa amb l’única companyia del seu germà de vuit i no el suporta (sentiments que transmet obertament!). Pel títol ja imaginàvem que el relat no anava ben bé de relacions familiars però ningú no ens havia advertit que en un tres i no res tant la Patrícia com el seu germà podrien tenir un zombi darrere el clatell, a l’escala de casa, pels racons més foscos de Barcelona i pels més il·luminats!! Alerta! Després de l’habitual fugida desesperada i els xiscles de rigor, disposeu-vos a passar una bona estona amb una novel·la que atrapa des del primer instant on aflora una lectura àgil i entretinguda amb uns zombis un xic a la catalana, molt més propers, que els que ens presenten les pel·lícules americanes!!




Revista Eureka!

Coneixeu la revista juvenil Eureka? Doncs sí us agradar saber de tot i voleu informació sobre Física, Geografia o Història per exemple, hi trobareu molts articles interessants.

Sabíeu que el descobridor de la tomba de Tutankamon va morir al cap de poc temps de descobrir-la a causa d'una malaltia misteriosa..això va fer pensar en una maledicció. Com explicar-ho, sinó?

O que menjar pastanagues millora la vista però menjar-ne masses ens pot arribar a provocar ceguesa?

I no us agradaria saber què és un forat negre i que passaria si hi caiguéssim a dins?

Doncs tot això i molt més ho trobareu dins aquesta revista! visiteu-la! http://portaleureka.com/

3 d’octubre del 2013

Torna el....El bibliotecari recomana

Aquest curs torna la secció mensual El bibliotecari recomana,que no vol altre cosa que recomanar-vos llibres molt valorats per la crítica, llibres que han sigut un gran èxit, de temàtiques interessants...

Així doncs comencem amb un parell de llibres que han sigut grans èxits de crítica i que han agradat moltíssim als lectors de tot el món. Són dos llibres de temàtica realista, que tracten temes difícils d'explicar als joves com són l'holocaust nazi o el fet de patir una greu deformitat a la cara; però els autors ho expliquen amb una gran delicadesa i sensibilitat, fet que fa commoure als lectors i fer inoblidables els seus protagonistes.

Les maletes d'Auschwitz. Daniela Palumbo

A la sala número 4 del 5è bloc d'Auschwitz hi ha una gran vidriera que separa el visitant de milers de maletes amuntegades les unes damunt de les altres. En totes hi ha escrit un nom, un cognom i una adreça. Aquesta és la història de quatre d'aquestes maletes, la història de quatre nois que van viure l'horror de la deportació. En Carlo, un apassionat dels trens que acaba convertint-los en el seu amagatall; la Hannah, que passa les nits comptant les estrelles esperant retrobar-se amb el seu germà; l'Emeline, que no entén per què ha de dur una estrella groga a l'abric, i en Dawid, que fuig del gueto de Varsòvia amb el seu inseparable violí.







Wonder. R.J. Palacio
L’August és un nen que ha nascut amb una deformitat molt important a la cara i n’ha patit moltes operacions durant molts anys. La seva mare li ha fet de mestra a casa seva durant molts anys, però ara ha de fer front per primera vegada als seus 12 anys l’entrada a l’escola amb altres nens i nenes. Si fos un nen normal no seria res estrany, però si ets deforme hi ha conseqüències.


Llibres pendents de retornar-se

Un curs més us anirem actualitzant periòdicament els llibres pendents de retornar.

No tenim masses llibres i sovint molts de vosaltres voleu llegir els mateixos, per aquest motiu, i per a un millor funcionament de la biblioteca, us demanem que retorneu els llibres quan toca.


També us recordem que teniu 15 dies de préstec i que si en aquest temps no heu pogut llegir-vos el llibre que teniu, podeu venir a la biblioteca i demanar que us el renovin una setmana més.

Per últim recordeu que:


- Si no torneu els llibres quan toca podeu rebre sancions com ara no poder agafar cap més llibre durant un temps.

- Si teniu llibres pendents de tornar no us donaran les notes.
- Si perdeu un llibre l'haureu de pagar.

És molt important que sempre retorneu els llibres als professors encarregats de la biblioteca. No el retorneu mai directament a les prestatgeries o li deixeu a un company vostre sense haver-lo retornat abans.


Podeu fer el préstec i retorns cada matí a l'hora del pati, així com els dimarts de 16:00 a 18:00h i els dimecres i dijous de 15:00 a 19:00h.


En breu us passarem el llistat de llibres pendents de retornar-se.